13 Şubat 2011 Pazar

Vizsla nedir ne degildir?


Tanisma hikayemizi Ottoluk'un dilinden dinlediniz..
Peki kimdir bu Vizsla kisisi ne yer ne icer, nerden gelmistir, neler yapar, sinirli midir, obur mudur??
Otto ile tanismadan  hic bir fikrim yoktu onlarla ilgili hatta dünyada böyle bir cinsin varligindan bile haberim yoktu. Hikmet (esim)(yavas yavas da tanisiyoruz) Viyana sokaklarinda kendisini görür pek begenirdi. Hizli kosuyor, benle kosar, cok atletik, akilli vs. vs. derken karar verdik bir Vizsla ile yasamaya.



Peki kolay mi? imh umh.. pek degil, evet. Ben tifilbi tane alir kedi gibi kucagimda eglerim, öper sikar severim diye dusunurken otto oglum felegimi sasirtti. Vizsla'lari Türkiye'de genelde avcilar biliyor. Söylenenlere göre (biz bir faaliyetini görmedik arkadasin-aman da görmeyelim-)Macaristan'da yetistirilen iyi bir av köpegi. Kökeni  Transilvanya tazisi ve Türk sari köpeği imis. Avi bulup isaret ediyor tek ayak havada kuyruk sopa gibi bekliyor ve avci kisi avliyor (bana göre yazmasi bile korkunc). Av icin ekstra bir egitime falan da gerek yok o kadar yani:) Gelgelelim bizim gibi avi hafsalasi almayan iki insan bu enerji bombasini ciktigimiz yürüyüslere, kamplara, trekkinglere götürür, kosarken yanimiza aliriz bize eslik eder yalmiz kalmaz diye aileye kattik. Bu konuda yanilmadik da ottoluk hepsinde dörtdörtlük cünkü; günde 4 saat kossa bile asla yorulmuyor. Fakat bir av köpeginden beklemeyeceginiz kadar ev hayatinda uysal ve uyumlular. Biraz sakar olmakla birlikte ev esyalarina (bebeklik dönemi haric 'ilk 3 ay') zarar vermiyor, havlamiyor (uc dört kere ya duydum ya duymadim) ve uyumak icin sürekli yumusak bir yer ariyorlar. Eger dokunsal biriyseniz evdeki dostunuzla yanak yanaga burun buruna salya sümük olmak istiyorsaniz Vizsla size bunlarin fazlasini verir. Gece sizinle yatmak ister, evin icinde size degmeden oturamaz, saatlerce yalasa doymaz. Bu acidan benim en cok sasirdigim sey disari ciktiginda (Viyana kisin -15 oluyor) cok fazla usumesi. Herhangi bir kafeye gittiginizde asla yerde oturmak istemiyor ve 25 kiloluk vücuduyla kucak istiyor. Neden böyle hasta mi diye arastirirken pek cok site ve blogda ve tanistigimiz diger Vizla'lardan da hepsinin genel özelliklerinin Otto gibi oldugunu gördük. Iyi mi oldu evet iyi ki de gördük..

Simdi konuyu baglayacak olursak Vizsla'lar da diger köpekler kadar tatli onlardan üstün ya da ayricalikli degiller.. Nasil bir hayat arkadasi istediginize bagli olarak, hergün 2 saat yürütür en az bir saat kostururum diyorsaniz, gezmeyi tozmayi severim dogaya asigim ya da otu böcegi sevmem ama köpegim icin katlanirim diyorsaniz Vizsla iyi bir yol arkadasidir.

Ha bir de unutmadan hic kokmuyorlar:)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...